31 Aralık 2012 Pazartesi

Birkaç büyük yanlış

1. Engel 'siz' değilsiniz
      Engellilik en az %85 oranında devletin ve yasaların sorunudur. Her vatandaşının haklarını eşit derecede korumak zorunda olan devlet, iş gücü kaybı ve/ya sorunlu bedenleri olan vatandaşları için de aynı sorumluluğa sahiptir. Üretim bedensel de zihinsel de olabilir. Bu açıdan, bireyin hem bedensel hem zihinsel yeti kaybı aynı anda değilse (ki 8.5 milyon sakat'ın en fazla 10.000'i böyledir) üretime dahil edilebilir. Bahsettiğim gibi olanlar ise gelişmiş ülkelerdeki gibi, devletin karşılayacağı bakıcı giderleri ve bakım giderleri ile hayatlarını bağımsız bir biçimde idame ettirebilir. Sakatlığın birey dışında kalan tüm kısmından devlet sorumludur ve bireyler, devletin tutumlarıyla kendi tutumlarını şekillendirir. Mesela; Engelli plakalı araçlar için ayrılmış alanlara veya rampa önlerine park etmiş araçların park cezası 2000 lira olursa kimse oralara park etmez. Ancak şu anki uygulama, herkesin bu yerlere park etmesini destekliyor gibi...

2. Sosyal sorumluluk projeleri ve engellilik


      Irkçılığın hakim olduğu bir ülkede, zenciler için sosyal sorumluluk projeleri üretmek... İnsanlık haklarını elinden alıp, El sanatları kursu ile, daktilo kursu ile, spor ile, plastik mavi kapaklar ile zencileri topluma kazandırmaya çalışmak ne kadar anlamlıdır?

" Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk." Victor Hugo

" Siz yardım edilmiş sakatlar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış sakatlık." Haktan Özünver


       Yani şunu söylemek istiyorum; Siz insanlarınızın bir kısmını (bilinen rakamlar toplam nüfusun neredeyse %10'una işaret ediyor) engelli diye fişlerken; Bu insanların eğitim haklarını, ulaşım haklarını, çalışma haklarını, sosyal ihtiyaç haklarını, sağlık haklarını, temel yaşam haklarını, ibadet haklarını, vatandaşlık haklarını ve daha sayabileceğim bir çok insanlık haklarını hem birbirleriyle bağlantılı hem de doğrudan ellerinden alırken, bu insanları tekrar topluma kazandırmak için yine devlet eliyle veya devlet desteğiyle projeler yapılıyor. 


      Hatta bu insanları toplum kazandırmak adı altında yapılan projelerin pek çoğu, hatta en kapsamlıları en büyük organizasyonları bile, pek çok insanın sülalesine yetecek kadar cebini dolduruyor. Sorsanız, bu organizasyonlar bir sürü hizmet ediyorlar. Hizmetleri de nedir biliyor musunuz? Topluyorlar 3-5 sakat, götürüyorlar bir gazinoya, veya bir mangal düzenliyorlar ve eğlence organizasyonları yapıyorlar. Bu hizmetlerinden de üyelerinin hepsi memnundur. Çünkü o insanlar hayatları boyunca dışlanıyor, soyutlanıyor, mutantlaştırılıyor. Çoğu yalnız başına ve çoğu her şeyi unutup eğlenmeye can atıyor. Fırsat zaten bulamıyor. Yani sorsanız bu insanlar mutludur. Ancak; bu insanları bir araya sırf eğlendirmek için toplayıp, eğlenmelerini sağlayarak nereye varabiliriz? Neden bu insanlar da diğer insanlarla aynı yolları kullanarak eğlenemiyorlar? Neden bunu sorgulamıyoruz?
    

      Engelliler için sosyal sorumluluk projeleri yapmak, doğru ve faydalı bir çaba değildir. Belki bu çabayla doğrudan ulaştığınız insanlar bir nebze fayda gördüklerine inanabilir ancak asıl sağlanması gereken fayda da bunlar değildir. Bu insanlar için bir şeyler yapmak bireysel olarak kimsenin sorumluluğu da değildir, zaten bu insanların yaşadığı sorunlar da sokak hayvanlarının sorunları gibi değildir. Yani bu bir vicdan meselesi, duyarlılık meselesi değil. Bu bir hak arama meselesi olmalıdır ve bu insanlar kendi kendilerine eğlenmek, birbirleriyle sosyalleşmek için değil, haklarını aramak için bir araya gelmelidirler. Ve insanlık adına, insanlık bilincini taşıyan her insan da, bu insanlara bu çabalarında yardımcı olmalıdır. Kapak toplayarak değil.

3. Pozitif ayrımcılık zırvası

Dışlamanın, fişlemenin, sakatlamanın meşrulaştırılmasını en çok kolaylaştıran, Ayrımcılığın en sahte yüzü; Pozitif ayrımcılıktır.

Toplumsal sınıflandırmanın çizgilerini kalınlaştırmak için alttan alttan çalışan, insanlara suçluluk duygusuyla vicdanlarını hissettirip, aralarındaki farklılıkları hiç hissettirmeden gözlerine sokan yegane yol; Pozitif ayrımcılık.


4. Her sağlam bir engelli adayıdır
5. Kapak toplama mevzusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder